Z okazji XXVII Dolnośląskiego Festiwalu Nauki przedszkolaki z PP nr 2 oraz uczniowie klasy 1b z SP nr 2 w Głogowie wzięli udział w warsztatach promujących zdrowe nawyki żywieniowe. Podczas spotkania dzieci poznawały wartości odżywcze różnych rodzajów orzechów i samodzielnie przygotowywały owsiane ciasteczka.
W pierwszej części warsztatów pani intendentka omówiła właściwości orzechów, a każdy uczestnik miał okazję spróbować różnych ich gatunków. Następnie dzieci dodawały składniki – mąkę, płatki owsiane, jajka, rodzynki i orzechy – tworząc ciasto na ciasteczka. Formowały je i układały na blachach, po czym pani Sylwia umieszczała je w piekarniku. Gotowe wypieki okazały się pyszną i zdrową przekąską, a zapakowane ciasteczka dzieci mogły zabrać ze sobą do domu.
Warsztaty zainspirowały dzieci do wspólnego przygotowywania zdrowych przekąsek z rodzicami – to świetny pomysł na pyszny i wartościowy posiłek!
Zajęcia przygotowały panie: Arlena Kiziak, Beata Musiał, Magdalena Kubacka, Sylwia Nawracaj, Małgorzata Sabat, Aleksandra Czaja i Agnieszka Markulak.
W pierwszej części warsztatów pani intendentka omówiła właściwości orzechów, a każdy uczestnik miał okazję spróbować różnych ich gatunków. Następnie dzieci dodawały składniki – mąkę, płatki owsiane, jajka, rodzynki i orzechy – tworząc ciasto na ciasteczka. Formowały je i układały na blachach, po czym pani Sylwia umieszczała je w piekarniku. Gotowe wypieki okazały się pyszną i zdrową przekąską, a zapakowane ciasteczka dzieci mogły zabrać ze sobą do domu.
Warsztaty zainspirowały dzieci do wspólnego przygotowywania zdrowych przekąsek z rodzicami – to świetny pomysł na pyszny i wartościowy posiłek!
Zajęcia przygotowały panie: Arlena Kiziak, Beata Musiał, Magdalena Kubacka, Sylwia Nawracaj, Małgorzata Sabat, Aleksandra Czaja i Agnieszka Markulak.