Mąka, płatki owsiane, jajka, orzechy, rodzynki, słonecznik…
to tradycyjne składniki, a efekt ich połączenia okazał się dla uczniów niezwykły – przepyszne własnoręcznie wykonane ciasteczka. Z okazji Międzynarodowego Dnia Orzecha, uczniowie klasy 2c uczestniczyli
w warsztatach cukierniczych w stołówce szkolnej. W pierwszej części warsztatów Pani Sylwia Nawracaj omówiła rodzaje orzechów i ich wartości odżywcze. Każdy mógł spróbować różnych gatunków orzechów i porównać ich smak.
Druga część warsztatu to własnoręczne przygotowanie owsianych
i kruchych ciasteczek. Uczniowie kolejno umieszczali składniki
w ogromnej misce. Mieszali składniki, aby otrzymać masę owsianą wzbogaconą różnymi rodzajami orzechów. Z gotowej masy lepili ciasteczka, układając je na przegotowanych blachach.
Kolejnym zadaniem było przygotowanie kruchych ciasteczek. Mali cukiernicy wałkowali ciasto, wycinali foremkami wzory, ozdabiali ciasteczka orzechami. Przygotowane przez uczniów ciasteczka zostały położone na blachy, które trafiły na kilkanaście minut do pieca.
Po wyjęciu z pieca ciasteczka były już gotowe do zjedzenia. Zapakowane w torebki, trafiły do swoich właścicieli.
Bardzo dziękujemy Pani Sylwii Nawracaj - intendentce szkolnej,
Pani Beacie Musiał – kierownikowi świetlicy za pomoc przy realizacji warsztatu.
Uczniowie klasy 2c wraz z wychowawcą Arleną Kiziak
Bardzo dziękujemy Pani Sylwii Nawracaj - intendentce szkolnej,
Pani Beacie Musiał – kierownikowi świetlicy za pomoc przy realizacji warsztatu.
Uczniowie klasy 2c wraz z wychowawcą Arleną Kiziak