„Być dobrym jak chleb” Brat Albert
Święto Chleba wpisało się na stałe w kalendarz imprez odbywających się w naszej szkole, promując tradycyjną polską kuchnię. Wydarzenie odbywa się cyklicznie od 2000 roku i w dalszym ciągu cieszy się wielkim zainteresowaniem. Na specjalnie przygotowanych stoiskach uczniowie poznają etapy pracy ludzi, którzy wytwarzają chleb (rolnik, młynarz, piekarz), aż do momentu, kiedy chrupiący i pachnący zagości na naszych stołach.
W tym roku impreza odbyła się 25 października. Stoły uginały się od różnego rodzaju pieczywa. Chleb żytni, pszenno – żytni, z ziarnami, otrębami, cieszył nie tylko oczy, ale również i podniebienie. A to za sprawą degustacji. Uczniowie tradycyjnie częstowali się chlebem ze smalcem i kiszonym ogórkiem, wszyscy zgodnie podkreślali, że zapach świeżego chleba wywołuje najcieplejsze rodzinne wspomnienia oraz budzi poczucie jedności z innymi.
Pragniemy wyrazić wdzięczność panu R. Witczakowi, p. M. Grygiel – Michalskiej oraz p. A. Borucie i p. L. Malanowskiemu za podarowanie nam pieczywa oraz Paniom Kucharkom i Rodzicom: Małgorzacie Sabat, Monice Osińskiej, Marice Michcie i Dariuszowi Sabat, których pomoc w organizacji imprezy była nieoceniona. Imprezę przygotowały panie: Arlena Kiziak, Beata Musiał, Danuta Pietruczak, Jadwiga Florczyk, Beata Kornas i Agnieszka Chmielowska.
Święto Chleba wpisało się na stałe w kalendarz imprez odbywających się w naszej szkole, promując tradycyjną polską kuchnię. Wydarzenie odbywa się cyklicznie od 2000 roku i w dalszym ciągu cieszy się wielkim zainteresowaniem. Na specjalnie przygotowanych stoiskach uczniowie poznają etapy pracy ludzi, którzy wytwarzają chleb (rolnik, młynarz, piekarz), aż do momentu, kiedy chrupiący i pachnący zagości na naszych stołach.
W tym roku impreza odbyła się 25 października. Stoły uginały się od różnego rodzaju pieczywa. Chleb żytni, pszenno – żytni, z ziarnami, otrębami, cieszył nie tylko oczy, ale również i podniebienie. A to za sprawą degustacji. Uczniowie tradycyjnie częstowali się chlebem ze smalcem i kiszonym ogórkiem, wszyscy zgodnie podkreślali, że zapach świeżego chleba wywołuje najcieplejsze rodzinne wspomnienia oraz budzi poczucie jedności z innymi.
Pragniemy wyrazić wdzięczność panu R. Witczakowi, p. M. Grygiel – Michalskiej oraz p. A. Borucie i p. L. Malanowskiemu za podarowanie nam pieczywa oraz Paniom Kucharkom i Rodzicom: Małgorzacie Sabat, Monice Osińskiej, Marice Michcie i Dariuszowi Sabat, których pomoc w organizacji imprezy była nieoceniona. Imprezę przygotowały panie: Arlena Kiziak, Beata Musiał, Danuta Pietruczak, Jadwiga Florczyk, Beata Kornas i Agnieszka Chmielowska.