Dlaczego codziennie warto jeść jabłko?

Na to pytanie uczniowie klasy 1b odpowiedzieli po zakończeniu zajęć dydaktycznych, które z okazji Światowego Dnia Jabłka przygotowała Pani Małgorzata Hyżak–Zając. Podczas spotkania dzieci dowiedziały się, że jabłka to prawdziwe skarbnice witamin, antyoksydantów i minerałów. Już jeden owoc może pokryć aż 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, wspierającą odporność organizmu. Jabłka zawierają także substancje wspomagające powstawanie nowych komórek mózgu, co poprawia pamięć i ułatwia naukę – szczególnie istotne dla młodych uczniów.
W ramach zajęć dzieci poznały różnorodne odmiany jabłek, charakterystyczne dla polskich sadów. Wspólnie zastanawiały się, jakie smakołyki można przygotować z tego wszechstronnego owocu. Pomysłów nie brakowało! Wśród propozycji znalazły się racuchy, jabłecznik, naleśniki z musem jabłkowym, kompot oraz suszone jabłka.
Po tym inspirującym spotkaniu wszyscy uczniowie klasy 1b bez trudu odpowiedzieli na pytanie: Dlaczego codziennie warto jeść jabłko?
Serdecznie dziękujemy Pani Małgorzacie Hyżak–Zając za przygotowanie i przeprowadzenie tych wyjątkowych zajęć!
Uczniowie klasy 1b wraz z wychowawcą Arleną Kiziak.


Kategoria - Arlena Kiziak, Informacje.